考生咨询 V

上海成考网微信公众号
返回顶部∧
  • 欢迎您访问上海成考网!  今天是2019年05月23日 星期四
  • 上海成考网提供上海各院校成考辅导报名,咨询电话:021-65378891
城市:
成考系统:
所在位置:上海成考网 > 复习资料 > 专升本 > 正文

2019年上海专升本英语-题型讲解-词汇与语法-成人高校招生考试

2019-03-02 09:57:27   来源:上海成考网    点击:
作者:尹老师
  

  1) 题型特点

  这部分试题共有十五道小题,每题一分。分为词汇和语法两部分,

  词汇主要考察名词同义词、近义词之间的辨析;动词短语之间的辨析;各种代词的用法辨析;介词的固定搭配等,语法主要考察动词时态、语态、非谓语形式的辨析、形容词比较级和最高级的用法、反义疑问句的搭配、虚拟语气、各种从句关联词的用法等,根据最近年份的真题试题分析,词汇题和语法题的比例大概各占一半。

  2) 解题步骤和技巧:

  (1) 大致浏览所给四个选项和句子,迅速判断该题是语法题还是词汇题。如果是语法题要通过一些标志词来判断该题涉及哪些语法内容。再进一步回想该语法内容的要点。如果是词汇题就要先看一下所给四个选项的词是否都认识。

  (2) 在第一遍的大致浏览过程中有些题很容易就可以选出肯定的答案,情况会因人而异,有的人会做的题多有的人会做的题少。然后再从头开始仔细看没有选出答案的题。遵循先语法后语义的原则解题。

  (3) 运用排除法:可采取语言排除、逻辑排除、语法排除或选择排除等方法。先排除掉较容易、较明显的错误选项,缩小范围,而后对剩余的选项进行比较分析,最后确定答案。

  (4) 在选定答案时要根据每题的实际情况进行综合的分析判断,采用一种或多种逻辑推理方式解题。

  3) 词汇与语法专项练习:

  (1) This lesson is _______ than the last one.

  A. more easier

  B. more easy

  C. very easier

  D. much easier

  答案:D

  解析:形容词比较级的用法。

  (2) The football match was ______ because of heavy rain.

  A. played

  B. held

  C. cancelled

  D. continued

  答案:C

  解析:词汇辨析,根据语意。

  (3) The stone was so heavy that it was difficult for the old man to ____ it.

  A. lift

  B. reach

  C. rise

  D. touch

  答案:A

  解析:同义词辨析,根据语意。

  (4) When we saw his face,we knew _______ was bad.

  A. the news

  B. some news

  C. a news

  D. news

  答案:A

  解析:冠词的用法。

  (5) At the peak of his ____,he was appointed chairman of the board of the big company.

  A. work

  B. job

  C. task

  D. career

  答案:D

  解析:同义词辨析。

  (6) What would you ________ to eat tonight?

  A. like

  B. wish

  C. want

  D. hope

  答案:A

  解析:固定搭配。

  (7) Most students didn't ____ what he had said in class.

  A. answer

  B. reply

  C. listen

  D. catch

  答案:D

  解析:同义词辨析,根据语意。

  (8) Drunken driving is the main ____ of traffic accidents.

  A. reason

  B. cause

  C. excuse

  D. result

  答案:B

  解析:同义词辨析。

  (9) If you pay 100 dollars for this 70 dollar dress,the sales girl should return you 30 dollars ____.

  A .tips

  B. fine

  C. change

  D. fare

  答案:C

  解析:同义词辨析,根据语意。

  (10) Man's wearing skirt is characteristic _____ Scotland.

  A. of

  B. for

  C. by

  D. with

  答案:A

  解析:固定搭配。

  (11) _____ the circumstances,there is no hope of the patient's quick recovery.

  A. Below

  B. Under

  C. Behind

  D. From

  答案:B

  解析:固定搭配。

  (12) At the meeting,no member could ______ proper solution to the serious problem.

  A. put up with

  B. catch up with

  C. come up with

  D. keep up with

  答案:C

  解析:短语动词辨析。

  (13) The policeman caught the man _________ the arm.

  A. by

  B. with

  C. On

  D. at

  答案:A

  解析:固定搭配。

  (14) I ________ my bicycle on the left side.

  A. get off from

  B. get down

  C. get down from

  D. get off

  答案:D

  解析:固定搭配,根据句意。

  (15) Look what father_______ me when he came from work.

  A. brought

  B. took

  C. carried

  D. fetched

  答案:A

  解析:根据句意。

  (16) The medicine will ______ you good.

  A. do

  B. save

  C. give

  D. help

  答案:A

  解析:固定搭配。

  (17) ________ your step,or you might fall into the water.

  A. See

  B. Watch

  C. Miss

  D. Look at

  答案:B

  解析:固定搭配。

  (18) This novel is worthy of _______.

  A. reading

  B. read

  C. having read

  D. being read

  答案:D

  解析:固定搭配。

  (19) She can speak Japanese better than ________else.

  A. the one

  B. no one

  C. anyone

  D. another

  答案:C

  解析:代词的用法。

  (20) I wish you‘d consider _______ to Miami with us this vacation.

  A. going

  B. that you‘ll go

  C. to go

  D. to going

  答案:A

  解析:固定搭配。

  (21) They lives ______ the other side of the road.

  A. in

  B. on

  C. for

  D. by

  答案:B

  解析:介词的用法。

  (22) Just think Ann got the house _______ all by herself!

  A. paint

  B. be painted

  C. to paint

  D. painted

  答案:D

  解析:分词用法辨析。

  (23) _______ that we were late,we started to run.

  A. Know

  B. To know

  C. Knowing

  D. Being known

  答案:C

  解析:分词用法辨析。

  (24) He didn‘t go to France,the doctor suggested that he _______there.

  A. won‘t go

  B. not go

  C. not to go

  D. didn’t go

  答案:B

  解析:虚拟语气。

  (25) Nothing could stop _______.

  A. him come

  B. that the came

  C. him from coming

  D. him to come

  答案:C

  解析:固定搭配。

  (26) The problem of pollution in this city is more serious than ______ in other cities.

  A. that

  B. it

  C. this

  D. those

  答案:A

  解析:代词的用法。

  (27) Coal ________ electricity very often.

  A. is used to producing

  B. is used to produce

  C. used to produce

  D. used to producing

  答案:B

  解析:固定搭配,根据语意。

  (28) A few years later,I found my hometown completely _______.

  A. changed

  B. changing

  C. to be changed

  D. to change

  答案:A

  解析:分词作宾补。

  (29) ________,I would have gone to see him.

  A. Have I had time

  B. Had I time

  C. Had I had time

  D. would I have had

  答案:C

  解析:虚拟语气。

  (30) Since the road is wet this morning,last night _______.

  A. it must be raining

  B. it must rain

  C. it must have rained

  D. it must have been rained

  答案:C

  解析:情态动词用法辨析。

  (31) The harder he studies, _______.

  A. he‘ll make great progress

  B. the greater progress he’ll make

  C. he‘ll make greater progress

  D. the greater he’ll make progress

  答案:B

  解析:形容词比较级的用法。

  (32) The meeting _______.

  A. is to put off

  B. is going to put off

  C. is to be put off

  D. will put off

  答案:C

  解析:时态语态辨析。

  (33) This book is for students ______ native language is not English.

  A. of whom

  B. that

  C. which

  D. whose

  答案:D

  解析:定语从句的关联词。

  (34) Nobody knew _______ there.

  A. how long time I had been

  B. how long had I been

  C. how long time had I been

  D. how long I had been

  答案:D

  解析:宾语从句的关联词。

  (35) You may not go out _______ your work is done.

  A. before

  B. until

  C. where

  D. as

  答案:B

  解析:状语从句的关联词。

  (36) It is her cleverness ______ makes it difficult for her work with others.

  A. that

  B. who

  C. which

  D. what

  答案:A

  解析:强调句型

  (37) Today’s weather isn’t as cold as it was yesterday,________?

  A. wasn‘t

  B. is it

  C. was it

  D. isn’t it

  答案:B

  解析:反义疑问句的用法。

  (38) I think I’ll wait until the mail _______.

  A. should come

  B. is coming

  C. comes

  D. will come

  答案:C

  解析:时态辨析。

  (39) Don’t call me at the office it’s absolutely necessary.

  A. except

  B. unless

  C. since

  D. if

  答案:B

  解析:从句引导词。

  (40) The number of students in our school ________.

  A. increased

  B. is increased

  C. has increased

  D. are increased

  答案:C

  解析:主谓一致。
 

  温馨提示:2019年成人高考复习、备考阶段,关注【上海成考网微信公众号】加入【考生交流群】,可咨询在线老师获取成考课程、成考复习教材等。

  【推荐阅读】

  -2019年成人高考专升本《大学英语》考试大纲

  -2019年成人高考专升本《高等数学》考试大纲

  -2019年成人高考专升本《大学英语》考试大纲

上一篇:2019年上海专升本英语备考-考试简介-答题技巧串讲-成人高校招生考试
下一篇:2019年上海专升本英语-题型讲解-完形填空-成人高校招生考试

上海成人高考提升便捷服务

【考试时间:10月26、27日】

成人高考报名系统 成人高考录取查询
距2019全国成人高考:仅剩 1 5 6
加入上海成考公众号
上海成考网
微信公众号
(扫一扫加入)
加入上海成考交流群

扫一扫加入微信交流群

与考生自由互动、并且能直接与资深老师进行交流、解答。